Depremde hayatını kaybedenlerin kimlikleri kriminal tekniklerle belirlendi
Türkiye yüzyılın felaketini yaşıyor…
Büyük felaketin ardından binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti.
İçişleri Bakanlığı tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Afet Kriminal Soruşturma Birimi (AKİ), Dulkadiroğlu’ndaki Kapıçam Şehir Mezarlığı’nda hazırlanan alanlarda depremde hayatını kaybedenlerin kimlik tespit işlemlerini yürütüyor. semt.
Enkaz altından çıkarılarak şehir mezarlığına getirilen cesetlerin kimlik tespiti işlemleri, savcıların gözetiminde AKİ ve Adlı Tıp Kurumu ekiplerince yapılıyor.
Bu kapsamda parmak izleri, diş kayıtları, fotoğraflar, tıbbi bilgiler, vücut izleri ve DNA örnekleri incelenmektedir.
“Çalışmalar titizlikle yürütülüyor”
Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanı Bülent Gürcan, hukuki sorun yaşanmaması için çalışmaları titizlikle yürüttüklerini söyledi.
Kimlik tespitinde çalışan grupların başında savcının yer aldığını, olay yeri inceleme görevlisinin müdahil olduğunu belirten Gürcan, şunları kaydetti:
Burada 15 ekiple çalışıyoruz. Cenaze, cesetlerin muayenesi, fotoğraf çekimi, parmak izi ve DNA analizi örneklerinin alınması ve kimlik tespiti için tanıklarla kimlik tespiti yapılarak teslim edilir. Geldiğimiz andan itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı ve AFAD’ın destekleriyle burada gerekli çadırlar kuruldu. Her cenazemiz için Cumhuriyet başsavcılığımızın defin tutanağı tutulmaktadır. İslami usullere göre yıkanıp kefenlendikten sonra namaz kılınır ve defnedilir.
Gürcan, cenazelerin defin işlemlerinin Büyükşehir Belediyesi tarafından belirtilen sayılarla gerçekleştirildiğini bildirdi.
“Cesetlerin yüzde 95’inin kimliğini tespit ettik”
24 saat kimlik tespiti ve defin işlemlerinin yapıldığını kaydeden Gürcan, şöyle devam etti:
İlk günlerde 1-1,5 saat süren işlemler 4 gün boyunca 15 dakikaya düşürüldü. Kimliği tespit edilemeyenler için Cumhuriyet Başsavcılığı koordinasyonunda doktorlarımız ve teknik uzmanlarımız tüm cenazelerimizden doku örneği alıyor. Saydığımız kişiler için başka bir noktada bir defin alanı açılmış ve orada defnedilmiştir. Kimliği tespit edilemeyenler tek tek numaralandırılır ve tüm kurumlar belirlenen numaralardan geçer. Gelecekteki bir hukuki süreçte kayıp yakınlarından kan örnekleri alınacak ve burada oluşturduğumuz DNA veri tabanındaki bilgilerle eşleştirilecektir. Kahramanmaraş’taki cenazelerin yüzde 95’ini tespit ettik.
Gürcan, tüm cenazelerin bilgilerinin burada kurdukları sistem üzerinden gerçekleştirdikleri işlemlerle elde edildiğini, gerekli yasal işlemler yapılmadan cenazelerin defnedilmediğini sözlerine ekledi.